איך שינויי מזג האוויר משפיעים על הבריאות שלנו – והדרכים להיערך

תוכן עניינים

שינויי מזג האוויר משפיעים על הבריאות שלנו יותר ממה שנדמה. במעבר חד מקור לחום, או משמש חזקה לרוח יבשה, הגוף מתמודד עם אתגרים שמעלים את הסיכון לבעיות נשימה, לחץ דם, אלרגיות ועוד. ההבנה של הקשר הזה מאפשרת לנו להיערך בצורה חכמה ולהפחית את ההשפעה השלילית של מזג האוויר על הבריאות שלנו.

בישראל, שבה מזג האוויר משתנה לעיתים קרובות, במיוחד בעונות המעבר, ההשפעות ניכרות כמעט אצל כולנו. שינויי טמפרטורה קיצוניים, לחות גבוהה או יובש קיצוני, והזיהום האוויר שנלווה לאירועים כמו שריפות או אובך – כולם מחזקים את ההשפעה הזאת. לפי נתוני משרד הבריאות, חלה עלייה בפניות לחדרי המיון בימים של עומסי חום או גל קור דרמטי – עד 25% יותר מהימים הרגילים.

השפעות מזג האוויר על הנשימה והמערכת הקרדיווסקולרית

המערכת הנשימתית רגישה מאוד לשינויים באקלים. בימי שרב או אובך, חלקיקי אבק ואוויר מזוהם גורמים להחמרה בקרב חולי אסתמה ו-COPD. גם אנשים בריאים חשים לעיתים קושי בנשימה, תחושת מועקה, או עייפות לא מוסברת. בתקופות של יובש קיצוני, אחוז הלחות הנמוך פוגע בריריות ומקל על חדירה של וירוסים וחיידקים למערכת הנשימה.

הלב וכלי הדם מושפעים אף הם. במזג אוויר חם, הגוף מתקשה לקרר את עצמו, מה שגורם להרחבת כלי דם ולעיתים לירידת לחץ דם פתאומית. מנגד, בקור קיצוני יש כיווץ של כלי הדם, מה שעלול להוביל לעלייה בלחץ דם ואפילו אירועים לבביים. לפי הסטטיסטיקה של המרכז הלאומי לבקרת מחלות, בעונות מעבר וימי קור חלה עלייה של כ-20% במספר התקפי הלב בישראל.

במצבים מסוימים מומלץ להיעזר במומחי הרפואה Health Wise כדי לקבל הנחיות מותאמות אישית להתמודדות עם תנאי אקלים משתנים והשפעתם על בריאותכם האישית.

הקשר בין שינויי מזג האוויר ומחלות כרוניות

אנשים הסובלים ממחלות כרוניות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, דלקות פרקים או מיגרנות – מרגישים את שינויי האקלים באופן עמוק הרבה יותר. לדוגמה, הלחות הישראלית בקיץ מדרדרת מצב של סוכרתיים, מאחר והיא מקשה על ויסות רמות הסוכר, במיוחד אם נלווית להתייבשות קלה.

חולים בפרקים מדווחים על כאבים מוגברים לפני שינויים במזג האוויר – לא כאמירה עממית בלבד, אלא תופעה שמוכרת גם בספרות הרפואית ומתוארת בקשר בין לחץ ברומטרי לבין תחושת כאב. מיגרנות מוחמרות במיוחד בימי שרב, כשיש תנאים של לחץ נמוך וחשיפה לקרינה גבוהה. במקרה זה, אנשים הסובלים ממיגרנות כרוניות נדרשים לזהות את הדפוסים מראש ולהיערך בנטילת טיפול מניעתי.

אופן ההשפעה הנפשית של מזג האוויר

מעבר לגוף – מזג האוויר משפיע משמעותית גם על הנפש. עונות מעבר מתאפיינות בשינויים חדים באור ובטמפרטורה – אלו עלולים להוביל לעייפות, חוסר מוטיבציה, ואפילו דכדוך עונתי. מחקרים מראים שכ-10% מהישראלים מושפעים מתופעה זו.

ימים חשוכים וקרים משפיעים על רמות הסרוטונין – הורמון האושר – ועלולים להחמיר מצבי חרדה ודיכאון.

מהניסיון שלי, אנשים רבים מחפשים את הסיבה לתחושת הדכדוך בתקופה הזו ונוטים לייחס זאת לעומס, או לתחושה כללית לא מוסברת. חשוב להבין שיש לתנאים הסביבתיים חלק מהותי בכך, ולטפל בהתאם באמצעים כמו אור טבעי, פעילות גופנית או פנייה לסיוע מקצועי במקרה הצורך.

צעדים פשוטים להיערכות והתגוננות

המודעות לשינויי אקלים והשפעתם מאפשרת לנו לשמור על הבריאות לאורך כל השנה. הנה מספר פתרונות פשוטים וישימים שלמדתי עם השנים:

  • התאמה של הביגוד – קליל ונושם בקיץ, שכבות חכמות בחורף עם דגש על ראש וכפות ידיים.
  • מעקב אחר מדדים – קחו ברצינות דיווחי מזג האוויר, התראות על אובך או עומסי חום, במיוחד אם הן מלווים באזהרה לאוכלוסיות בסיכון.
  • שתיית מים מרובה – גם כשהטמפרטורה לא נראית קיצונית, הגוף מאבד נוזלים באופן סמוי במיוחד בלחות גבוהה.
  • אוורור וקירור מקומות סגורים – בעת עומסי חום, הקפידו להימצא בחללים ממוזגים, במיוחד בזמן השיא (12:00–16:00).
  • שגרות טיפוליות רציפות – במחלות כרוניות, חשוב יותר מתמיד לא לדלג על תרופות, מעקבים ובדיקות – השפעת האקלים עלולה לשבש איזון קיים.

טכנולוגיה ואפליקציות בריאות מקומיות

היום יש בישראל מגוון אפליקציות שמציעות מידע על איכות האוויר (כמו 'אוויר נקי'), התרעות חום וקור בזמן אמת, וניהול תרופתי מותאם למזג האוויר. ההתאמה הטכנולוגית עוזרת לאנשים עם מחלות כרוניות, מבוגרים או הורים לילדים – לעקוב אחר השינויים ולהגיב נכון.

אפשר למשל לקבל התראה לטלפון הנייד על עליית זיהום אוויר, ובאותה הזדמנות לקבל המלצה לא לצאת לפעילות גופנית בחוץ. זהו שינוי משמעותי בתפיסת הבריאות – ממערבולת תגובתית להתנהלות יזומה וחכמה.

הכנת סביבת החיים והעבודה

המקום שבו אנו שוהים – הבית או מקום העבודה – הוא המגן הבריאותי הראשון שלנו. בימים של שינויי מזג האוויר חשוב לוודא שיש אוורור מספק, הצללה מתאימה, פתרונות חימום או קירור תקניים ואיטום נגד רוחות.

באזורים החשופים לרוחות חזקות או אובך (למשל בדרום ובשפלה), כדאי להתקין מסנני אוויר או וילונות חוסמי אבק. כל אלו מקטינים את החשיפה הישירה ויעילים במיוחד לילדים, קשישים ואנשים עם רקע רפואי רגיש.

סיכונים מיוחדים בישראל – ומה הגישה הנכונה

בשל גודלה וגיוון האקלים בישראל, אנו חשופים לשילוב ייחודי של סיכונים: חמסינים באביב, עומסי חום כבדים בקיץ, שיטפונות חורפיים והבדלים קיצוניים בטמפרטורה בין בוקר לערב. לכן, מומלץ לפתח לעצמנו רוטינה של "בדיקת מזג אוויר" ממש כמו שמוודאים תווי תקן למוצר או תאריך תפוגה למזון.

יש באפשרותנו להשפיע באופן ישיר על הבריאות וההרגשה הכללית, אם נבין את התנאים ונדע לפעול בהתאם. זה דורש הקשבה לגוף, התאמה של הרגלים, והכנה פיזית ונפשית למצבים קיצוניים.

אז מה היה לנו?